АНТЕ ПОПОВСКИ ЗАСЛУЖУВА ПОСТХУМНА НОБЕЛОВА НАГРАДА

АНТЕ ПОПОВСКИ ЗАСЛУЖУВА ПОСТХУМНА НОБЕЛОВА НАГРАДА
Кама Сивор Каманда, Африканец од Банту-потекло беше еден од учесниците на Струшките вечери на поезијата. Повеќепати гостувал во нашата земја, ја обожава Струга, а за поезијата на Анте Поповски вели дека треба да ја има во секоја светска книжарница. Преку книгите се обидува да им влее надеж за подобра иднина на народите во Африка.
* Како ја оценувате македонската поезија?
- Анте Поповски е поетот на кој веднаш постхумно треба да му се додели Нобелова награда за литература. Вашата држава и поетите треба да се потрудат неговата поезија да стигне до читателите во што повеќе земји. Неопходно е неговите стихови да се преведат и да се промовираат на многу јазици. ... 

ВИДИ ГО ОВДЕ ЦЕЛИОТ ТЕКСТ

АНТЕ ПОПОВСКИ - поетот што нé учеше како се сака татковината

ИЗЛОЖБА НА ФОТОГРАФИИ - ПРОМОЦИЈА И ЗАШТИТА НА УБАВИНИТЕ НА ЛАЗАРОПОЛЕЛазоровци Ве покануваат да ја проследиме оваа изложба на уметнички фотографии и сите заедно да го дадеме нашиот придонес за заштитување на оваа божја убавина.ПОРАКА ДО СЕГАШНИТЕ И ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЈА

Од книгата 
"Лазарополе во подалечното и поблиското минато" 
од Сотир Шошкоски и Васко Поповски, 
стр.129-131, Скопје, јуни 2003 година.

Од како постоел човекот, света чест била да си ја сакаш, чуваш, браниш и одбраниш татковината во која што живееш. Тоа било најголемата среќа во еден човечки живот. Најголемиот несреќник секогаш бил туѓинецот, а најголемото проклетство било издавањето или продавањето на татковината. За татковината не постои цена. Така било и така останало за оние кои што се вистински синови на својата земја на светата татковина.
Што е тоа татковина? Ова го знаеле луѓето и пред да постојат држави. Тоа го знаеле и кога немало устави, ниту пак некакви закони во кои се утврдувале обврските кон неа.
Едноставно, знаеле дека татковината е пред се она што таткото му го остава на синот. Тоа било куќата, нивите, ливадите, планината, таму каде што си роден, таму каде што си пораснал. Се знаело чија е куќата, а нивите ливадите и планините се препознавале по меѓниците. Сето тоа, човекот едноставно го нарекол татковина и без пишани устави и неразбирливи закони.
"Лазарополе во подалечното и поблиското минато",
Сотир Шошкоски и Васко Попоски, Скопје 2003. 
Кога се оставала татковината од таткото на синот, животен аманет била таа да се сочува. Немал право никој и никогаш поинаку да се однесува. Така била сватена татковината, така се пренесувала и чувала. Ако се јавел некогаш некој колебливец, кој не ги почитувал овие непишани правила, нему сите му го вртеле грбот. Таков бил непшишаниот устав и закон, кој што влегол длабоко во крвта на сите Мијаци.
Така се чувала и сочувала татковината од дедо, прадедо на овие простори. Се чувала и сочувала за еден образ и за едно име. За едно достоинство кое што со ништо не може да се наплати.
На тој што ја преземал врз себе татковината не му било лесно. Од него се очекувало, старата куќа што ја наследил од татка си, да ја поправи и редовно да ја одржува. Ако се имало можност до старата куќа или пак на нејзините темели се градела нова, поубава и поголема. За да се има, за да им се остави во наследство на поколенијата што доаѓаат. Куќата од таткото не смеела да згасне.
По ливадите и градините, по котарите и кледовите, се гледало каков домаќин е наследникот. Продавањето на "татковото" на туѓинец, значело продавање на себе си и предавање на татковината. Тоа биле непишаните мијачки закони, кои што опстојале и останале посилни  од пишаните.
Да се достои на татковината не било лесно. доаѓале и си оделе и полесни и потешки времиња. Но, во сите овие времиња,  татковината се бранела, чувала и сочувала. Таа секогаш зборувала со јазикот на својот стопан. Само тој знаел како да ја брани и одбрани од секакви прогони и посегања.
Постоеле секакви обиди, но на гнасните уште во помислата рацете им се сушеле. Така било со векови во Мијачијата. Така било кога немале брашненце во мешарката и кога тропале со кундаци на врата. Татковината секогаш се бранела по секоја цена и токму затоа татковината во Мијачијата останал нечепната до ден денешен.
Оваа татковина на Мијаците и денес се наоѓа на своите меѓници. Моите ја знаеле која е и до каде е. Јас со врзани очи можам да Ве однесам на нејзините меѓници, а мојот пород ниту во соне не помислува поинаку.  Таа и таквата татковина во сите времиња и низ сите искушенија била привлечна како магнет, таа и останува да привлекува се до крајот на животот.
Разни странци и туѓинци се надевале дека со суво злато ќе ја купат оваа наша татковина. Шетале такви по селото и си оделе засрамени и зачудени. Некои туѓинци сакале и со сила да ја зграбат татковината. Тоа го правеле не еднаш, туку повеќе пати, но никогаш и по ниедна цена тоа не им успевало. Неможело, ниту пак некогаш, ќе им успее, затоа што оваа татковина има свои длабоки корени, таа неможе да се откорне. Таа не може да се купи, ниту пак да се украде и украдена да се однесе. Не постоеле, ниту пак некогаш ќе постојат такви сили низ вековите, што ќе можат неа да ја откорнат. Таа секогаш останува своја на своето, да векува во вечните времиња. 
Оваа и ваквата татковина влегла длабоко во духот и дамарите на своите стопани. Таа од генерација на генерација се пренесувала во крвта.
Постоеле времиња кога се одело за корка леб во туѓина ама на туѓинет, татковината не се оставала. Се одело и зиме и лете и дење и ноќе. Се одело и поблиску у подалеку, по суво, по вода дури и по небото се летало. . . но, мислата за татковината секогаш останувала скриена длабоко во срцето на секој Мијак. 
Се одело во Европа, по Америка, по Африка дури и во кина. Многумина уште како деца оделе во туѓина, но сепак секогаш се враќале во своите мијачки огништа. 
Љубовта и верата кон татковото огниште биле сила што никогаш не згаснувала кај луѓето од овие мијачки предели. Немало сили што можеле неа да ја надсилат. Кога ништо не се имало, од татковината ниту шајка не  се продавало.
Така се чувала и сочувала оваа татковина со векови.  Така ќе биде чувана и сочувана и од помладите што доаѓаат. Тие си ги знаат и меѓниците и аманетите на своите татковци и дедовци. Било каде да се, на Илинден, Петровден, Петковден, Пречиста и преображение, тие се тука сите заедно. Секогаш горди и достоинствени на своето. Вака е сочувана татковината и во другите предели на оваа убава земја.
Да бевме сите вакви, ќе имавме ли некакви проблеми? 

Од книгата 
"Лазарополе во подалечното и поблиското минато" 
од Сотир Шошкоски и Васко Поповски, 
стр.129-131, Скопје, јуни 2003 година

сродни теми - линкови:

Покана за учество на изложба на фотографии инспирирани од природата во Лазарополе.

Почитувани Лазоровци. 

Во договор со месната заедница од Лазарополе се договоривме да направиме изложба на фотографии од селото по повод јавно презентирање на убавините на Лазарополе и околината. За таа цел Ве поканувам да учествувате сите кои имате убави фотографии, фотографирани од селото и природата која е карактеристична за ова поднебје. Изложбата ја планираме на денот на пролетта 22 март 2014 год. (локација и галерија на изложување во преговори). Изложбата ќе биде селективна односно поради галерискиот простор некои фотографии (ако бидат во поголем број нема да бидат изложени)

Во однос на техничките пропозиции Ве замолувам кога ќе ги праќате фотографиите тие да ги исполнуваат следните технички карактеристики:

1. Фотографиите се на тема „Пејсаж“ да бидат со акцент на природата (ливади, цвеќиња, полето со Нарциси) и сл.
2. Формат: 80,60 см и 60,45 см.,
3. Да бидат снимени со 300 резолуција,
4. Да бидат снимени во CMYK,
5. Фотографиите да бидат снимени во JPG формат.

Рок за испраќање на фотографиите 10 ти март. Ве замолувам сите фотографии да ги испраќате на мејлот на Мојсо Поповски: mojso_popovski@hotmail.com .

Целта на оваа изложба е јавно да ги презентира убавините на Лазарополе, што преставува еден вид кампања за заштита на убавините во Лазарополе.

Со почит Јана Манева - Чупоска

ФЕСТИВАЛ НА НАРЦИСИТЕ (Narcissus poeticus)

video

Вака во Австрија (централниот дел од земјата градот Bad Aussee) се прославува живото-природата. Тие знаат да уживаат во природата, знаат докрај да ја "искористат" природата. А ние во Македонија дали знаеме да ја "искористиме" природата или знаеме само едноставно да ја уништиме сета нејзина убавина сите нејзини плодови. 
Да не дозволиме нарцисот - нарцисот на поетот да го снема од Лазарополе.
"Дојдете во Лазарополе во мај кога милиони нарциси цветаат во околните полиња... и ако од далечина ве здогледаат лазарополските шарпланинци, не плашете се - патниците со добра воја се пречекуваат со весело мавтање на опашката ... ."
Ова е последната реченица со која завршува една од поубавите стории од сериалот ИСТРАЖИЈА МАКЕДОНИЈАНо рајскиот килим од снежно бели и кристално чист капки од мајска роса натежнати врз лазороскиот нарцис ќе се исцрнат, ќе ја снема таа божја убавина. Ќе го откорнат вековното растение од местото каде долго време виреело. ... Чекаме... лаеш се чу! Лазороските шарпланинците осетија непријатели. Да тоа се патници кои немаат добра волја. Патници некакви ти божем сајбии кои дојдоа да го искорнат дедовот цвеќе од дедовиот ни атар. Срипаа лазороските шарпланинци ги одвратиа луѓето со лоша волја...
Нарцисот остана во дедовината за уште многу векови.

Лазороскиот нарцис како што ние си го нарекуваме пошироко и во стучните кругови се нарекува Narcissus poeticus. Ви ги препорачувам следните линкови каде што ќе бидете во можност подетално да се запознаете со овој вид на растение.

Narcissus poeticus - Lazaropole, Mount Bistra, Macedonia
Нарцис во Лазарополе, Бистра, Македонија
НАРЦИСОТ НА ПОЕТОТ
Лазороскиот нарцис како што ние си го нарекуваме пошироко и во стучните кругови се нарекува Narcissus poeticus. Ви ги препорачувам следните линкови каде што ќе бидете во можност подетално да се запознаете со овој вид на растение.


Современо мијачко-лазороско копаничарство. Горан Алкушовски-Алкуш

Македонија од секогаш имала прочуени резбари во дрво, кои оставале зад себе драгоцени копаничарски дела. Трпеливо, прецизно и макотрпно ги врежуваат македонските копаничари во дрвото своите мечти, уметничката имагинација, проткаена со употреба на 30-тина симболи на животни, растенија, предмети и други мотиви. Резбарските мијачки тајфи од минатите векови на Петре Филиповски - Гарката, Макариј Фрчковски, браќата Димитар и Андон Станишеви, како и мнозина други од времето тогашно, но и сегашно, ја исполнија македонската култура со врвни резбарски дела: иконостаси, архиерејски тронови, царски двери, балдахини, полиелеи ...
Традицијата не згаснува. Мијачката резба повторно заживува, во луѓето чии корени се од таму - од Лазарополе. Овде ќе ви преставиме дел од резбите на копаничарот Горан Алкушовски-Алкуш (контакт телефон 070/338-764).
Горан Алкушовски-Алкуш
"Изворно"
Горан Алкушовски-Алкуш
"Изворно"
Горан Алкушовски-Алкуш
"Изворно"
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
Горан Алкушовски-Алкуш
контакт телефон 070/338-764

П О К А Н А !!! (2)

На ден 30.01.2014 година (четврток) во 18:00 часот во просториите на поранешното кино Ѓорче Петров ќе се одржи седница на МЕСНАТА ЗАЕДНИЦА ЛАЗАРОПОЛЕ.


Се покануваат сите Лазоровци кои се во можност да земат учество на оваа заседание.

КРВ ЛАЗОРОВСКА

Благоја Грујовски - Концерт .

Macedonia Time Lapse - Sunset after Snowfall HD - Lazoropole - Kolevski Voislav - Vojce

Macedonia Time Lapse - Panorama of Lazoropole HD *** Kolevski Voislav - Vojce

Истражи ја Македонија - Тресонче и Лазорополе

ИЛИНДЕН 2012_МАЈОВЦИ_МАНУКОТ

Мијаци без гајлиња

Мијаци без гајлиња
ИСТРАЖИ ЈА МАКЕДОНИЈА

Крсте Коловски - автор на фреските од Св. Димитрија

Lazaropole Sokolica Лазарополе Соколица

ЛАЗАРОПОЛЕ - АЛФА ТВ

ТВ Галерија - Анте Поповски, Живот и дело. (ТВ ОРБИС - Битола)

„Живот„ посветена на Анте Поповски, на ТВ Алфа

Clip from Jadran Film 1948 production. This version of Teskoto is from the village of Lazaropolje

Povratesko,s. Lazaropole

lazaropole winter 2009

Naum Petreski -- Lazaropole tamu najgore

Св. Јован Бигорски

Св. Јован Бигорски
www.bigorski.org.mk

MAKEDONIJA PAT

MAKEDONIJA PAT
МАКЕДОНИЈА ПАТ

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана

Македонско Друштво "ИЛИНДЕН"-Тирана
www.ilinden-tirana.com

Blog Post

Popular Posts